Pettäminen parisuhteessa / osa |||

18.04.2020

Alkuperäinen blogiteksti julkaistu 24.8.2018

Useimmin minulta yksityisviesteillä kysytty kysymys on, että miten parisuhdetta voi jatkaa uskottomuuden jälkeen. Mikä auttaa rakentamaan suhteen uudelleen vahvalle pohjalle ja miten pahimman yli voi päästä? Kaikki ovat tietenkin yksilöitä ja jokaisen suhde on uniikki. Omat keinot ja oma polku löytyvät varmasti ajan kanssa. Ja nimenomaan, AJAN KANSSA. Aika parantaa haavat, aina hoetaan, mutta siinä kliseessä piilee oikeasti paljon viisautta. Uskottomuudesta selviämiseen ei ole mitään vippaskonsteja, joilla voi pikakelata parisuhteensa takaisin onneen. Tarvitaan aikaa, kärsivällisyyttä ja tahtoa, rakkautta unohtamatta.  


Pettäminen parisuhteessa -postaussarjan ensimmäisen osan löydät täältä ja toisen osan täältä, jos ne ovat menneet sinulta ohi.

Jokaisen on siis löydettävä oma polkunsa käsitellä asioita, mutta alla kuitenkin minun kokemuksiani ja tutkimuksiani aiheesta:

Pidä huolta itsestäsi

Kun saat tietää kumppanisi uskottomuudesta, luultavasti romahdat. Tuntuu kuin maa katoaisi jalkojesi alta ja leijuisit jollain tuntemattomalla alueella. Sydän hakkaa ja kädet tärisevät. Voit fyysisesti pahoin. Yhdessä hetkessä olet täynnä raivoa ja toisena hetkenä makaat sängyssä silmät kyyneliä tulvillaan, miettien miksi. Tulet käymään läpi sellaisen vuoristoradan tunteidesi, itsesi ja parisuhteesi kanssa, että on äärimmäisen tärkeää, että pidät itsestäsi fyysisesti huolta. Muuten et jaksa pitää kiinni vuoristoradan kyydissä ja tipahdat jo alkumetreillä.

Viime kesänä olin todella pohjalla. Olin juuri saanut tietää mieheni viimeisimmistä mokista, ja seuraavana päivänä, täysin yllättäen, eteeni tuli myös tilanne jossa jouduin päättämään rakkaan koirani siirtymisestä sateenkaarisillalle. Menetin siis samaan aikaan uskoni parisuhteeseeni sekä parhaan ystäväni, hänet johon turvauduin vuosikaudet, joka oli aina seuranani huonoimmatkin päivät ja jonka lämpöön hukutin kaikki kyyneleeni. Tämän päälle vielä vieraat ihmiset juorusivat asioistamme netissä, jonka selvittäminen viranomaisten avustuksella on edelleen kesken. Kun mietin tuota aikaa nyt, muistan joitain tilanteita todella tarkasti, mutta kokonaiskuva pahimmista kuukausista on täysin sumea.

Tällöin kirjoitin itselleni lapulle, mitä minun pitää muistaa, jotta tuntisin itseni edelleen ihmiseksi ja pysyisin fyysisesti kasassa. Lista lohdutti minua, sillä tiesin, että jos vain tekisin kaiken mitä listassa lukee, pysyisin elossa ja terveenä. Listasin kaikki yksinkertaisimmatkin asiat, kuten syömisen vähintään kolme kertaa päivässä, hampaiden pesun aamuin illoin, tarvittavat vitamiinit, suihkussa käynnin, liikunnan jne. Pidin itsestäni fyysisesti todella hyvää huolta tuolloin ja uskon sen auttaneen minua selviytymään, sillä tunnen itseni tähän ikään mennessä jo melko hyvin. Tiedän, että huonojen aikojen koittaessa vetäydyn helposti kuoreeni ja unohdan itsestäni huolehtimisen täysin. Unohdan syödä, enkä välitä tippaakaan siitä miltä näytän. Se taas pahentaa oloani entisestään ja saa kaiken tuntumaan vielä raskaammalta. Suoritin tekemääni listaa pitkään kuin robotti, mutta se piti minut elossa. Selviydyin pahimman yli. 

Tunteiden käsittely

Tunteiden käsittely on tärkeää, niin yksin kuin yhdessä. Pettäjän täytyy käsitellä omat tunteensa, joihin lukeutuu yleisimmin varmasti syyllisyys, huono omatunto, häpeä, suru ja huoli toisen jaksamisesta. Harva pettäjä tuntee positiivisia tunteita siitä, että pettää. Petetyn täytyy taas käsitellä omat tunteensa, jotka liittyvät yleensä surun ja ehkä häpeänkin lisäksi esimerkiksi vihaan ja katkeruuteen. On hyvin tärkeää käydä itsenäisesti omat tunteensa läpi, jotta ne voi jakaa sen jälkeen myös kumppanin kanssa. Jos parisuhdetta aikoo jatkaa uskottomuuden jälkeen, on viimeistään tässä vaiheessa pakko oppia puhumaan toisen kanssa kaikesta ja sanoittamaan omat tunteensa. Kukaan ei ole ajatustenlukija, eikä keneltäkään sellaista voi vaatiakaan.

Järkevä ja eteenpäin vievä keskustelu kumppanin kanssa

Alussa se on suoraa huutoa, syyttelyä, haukkumista, piikittelyä. Se on luonnollista. Mutta jos tosissaan meinaa suhdetta jatkaa, jossain vaiheessa on pakko siirtyä järkevään keskusteluun.

Asian esiintulemisen alkuvaiheessa on tavallista, että petetty haluaa tietää kaiken, pienintäkin yksityiskohtaa myöden. Asiat ja erityisesti ne pienet yksityiskohdat pyörivät mielessä kaiken aikaa ja helposti niitä myös paisuttelee omassa päässään. On myös tavallista, että petetty haluaa keskustella kumppaninsa kanssa jatkuvasti, taukoamatta ja kysellä samat asiat uudelleen ja uudelleen. Tämä vaihe on siis täysin normaali, mutta siitä on osattava päästää myös irti. Jos vuositolkulla jauhetaan samoja yksityiskohtia (joilla ei oikeasti ole mitään merkitystä) uudelleen ja uudelleen, ei asian käsittely varmasti etene mihinkään, päinvastoin. On hyvä puhua kaikki mieltä askarruttavat asiat läpi, mutta liika on silti liikaa. Jos jankuttaa samoja asioita kerta toisensa jälkeen, kannattaa miettiä, onko luonut itse itselleen "uhri"-leiman, jossa haluaa velloa ja josta saa aina syypään tai tekosyyn kaikkeen. Jos parisuhdetta haluaa jatkaa, on ajateltava myös toisen tunteita. Pettäjäkään ei jaksa kuunnella samoja syytöksiä jatkuvasti, jos tarkoitus on mennä eteenpäin. Kannattaa miettiä asiaa siltä kantilta, että haluaisiko itse kuulla jostain tekemästään virheestä päivä toisensa jälkeen, vuositolkulla?

Syyn etsiminen pettämiseen ja asian korjaaminen

Uskottomuuden todellinen syy on harvoin parisuhteessa, vielä harvemmin petetyssä. Yleensä pettäjällä on syviä haavoja tai vaikeita ongelmia itsensä kanssa, joista ei luultavasti ole edes tietoinen. Hyvin yleinen syy on esimerkiksi tyytymättömyys itseen, jota yritetään paikkailla kyseenalaisin keinoin. Petetyn osapuolen on hyvin tärkeää ymmärtää ja tiedostaa, ettei syy ole hänen ja ettei hänessä ole mitään vikaa. On tärkeää etsiä todellinen syy pettämiseen, jotta asiaa voi alkaa korjaamaan. Usein tähän tarvitaan ulkopuolisen ammattiauttajan apua. Jo muutama käynti jonkun ulkopuolisen luona voi olla todella silmiä avaavaa. Älä siis epäröi pyytää apua, se on todellista vahvuutta.

Hauskanpito

Suhdetta ei varmasti korjata entiselleen sillä, että mökötetään ja ollaan jatkuvasti vakavia (vaikka vakavan asian äärellä ollaankin). Pitää antaa itselleen lupa pitää myös hauskaa kumppanin kanssa, vaikka hän tuntuisikin täydeltä k**ipäältä. Jos olet kuitenkin päättänyt jatkaa hänen kanssaan, mitä luultavammin rakastat häntä edelleen ja haluat tulevaisuutenne olevan onnellinen. Tehkää siis yhdessä juttuja, joista tulette hyvälle tuulelle. Naurakaa. Pelleilkää. Käykää treffeillä. Panostakaa toisiinne. Panostus on kummankin tehtävä, ei vain pettäjän heiniä. 

Omasta kokemuksestani voin sanoa, että uskottomuudesta voi selvitä ja suhde voi olla jopa todella paljon parempi sen jälkeen. Omassa parisuhteessani asioiden käsittely jatkuu edelleen ja luottamusta rakennetaan pala palalta. Moni asia on kuitenkin nykyään paremmin kuin ennen. Olemme todella avoimia toisillemme ja pystymme puhumaan toisillemme hyvinkin kipeistä asioista. Olemme molemmat sitä mieltä, että on todella helpottavaa ja vapauttavaa, kun ei ole mitään salattavaa tai peiteltävää. Suhteemme ei ole täydellinen, eikä sellaista ole edes olemassa. Aitous on kuitenkin täydellisyyttä todella paljon tärkeämpää. Me riitelemme, välillä rajustikin, mutta niin kuin mieheni juuri viimeisimmän riitamme jälkeen totesi, välillä on hyvä puhdistaa ilmaa ja huutaa keuhkoistaan kaikki tuska ja turhautuminen pihalle. Sen jälkeen voi taas jatkaa eteenpäin, joka päivä hitusen vahvempana.

XoXo,

Susanna Maria