Pettäminen parisuhteessa

18.04.2020

Alkuperäinen blogikirjoitus julkaistu 31.7.2018


Olen miettinyt tätä pitkään, mutta juuri nyt tunnen, että olen henkisesti tarpeeksi vahvoilla kirjoittaakseni aiheesta. Nimittäin pettämisestä parisuhteessa. Aihe on ollut hyvin ajankohtainen omassa elämässäni viime vuosina, moni teistä varmasti lukikin Instagramissa tämän pienen avautumiseni aiheesta.

Haluan kirjoittaa pettämisestä siksi, että (valitettavasti) se on todella yleistä, mutta lähes aina siitä vaietaan ja todella usein sitä hävetään. Itse en saanut tehdä valintaa asian suhteen, vaan muut ihmiset päättivät sen puolestani, tuoden parisuhteeni yksityiskohdat julki 50 000 ihmisen "salaisessa" Facebook-ryhmässä. Aion ehdottomasti muuten myös lähiaikoina kirjoittaa nykyisestä some-käyttäytymisestä ja siitä miltä tuntuu, kun kymmenet tuhannet vieraat ihmiset lukevat ja kirjoittavat sinusta ja läheisistäsi netissä.

Koen, että omista kokemuksista kirjoittaminen on myös itselleni terapiaa, sen lisäksi että joku muukin voi saada apua, lohtua, ymmärrystä tai vertaistukea kirjoituksistani. Olen saanut muutamia yksityisviestejä joissa minulta on pyydetty neuvoja siihen, miten pettämisestä voi selviytyä ja miten parisuhteen voi pelastaa. Haluan tuoda omat kokemukseni julki (sekä pettäjän että petetyn ja vielä kolmannenkin pyörän näkökulmasta, sillä olen henkilökohtaisesti kokenut nämä kaikki aikoinaan), jotta mahdollisimman moni voisi saada niistä apua, myös sellaiset jotka eivät ehkä kehtaa, uskalla tai halua puhua tai kysyä asioita suoraan. Tiedän, etteivät kaikki ihmiset halua olla julkisesti avoimia tälläisten asioiden suhteen, joten edelleen minulle saa laittaa yksityisviestejä tai sähköpostia aiheesta, jos haluaa jutella kahden kesken eikä kommentoida julkisesti.

Aiheesta riittää kirjoitettavaa todella paljon, joten aion jakaa aihetta moneen eri postaukseen, tässä siis vasta pintaraapaisu. Yritän ensi viikon aikana kirjoittaa enemmän omasta nykyhetken tilanteestani. Kokosin tähän ensimmäiseen postaukseen otteita netistä erilaisista jutuista ja tutkimuksista. Kehotan suhtautumaan kuitenkin kaikkeen tähän varauksella, sillä pettäminen on yksi vaikeimmista asioista tutkia. Ihmiset kaunistelevat totuutta, koska pitävät näitä asioita häpeällisinä. On siis vaikeaa saada totuudenmukaisia "tuloksia". Ehkä nämä ovat enemmänkin suuntaa-antavia, tai sitten menevät aivan metsään ;) 


  • Uskottomuus on äärimmäisen tavallista. Tutkimusten mukaan sen kohtaa jopa 30-50 prosenttia suomalaispareista. Parisuhde voi olla onnellinen, mutta kenenkään suhde ei ole koko ajan niin onnellinen, ettei siihen mahtuisi kriisejä. (lähde)


  • En tiedä kuinka yleistä pettäminen on, mutta jos mietin omaa vastaanottoani, niin ehkä kymmenestä parista puolella on mukana myös pettämistä, paripsykoterapeutti Jouni Linnankoski toteaa. Pettäminen ei ehkä ole yleistymässä, mutta se tulee näkyvämmäksi. Etenkin sosiaalinen media on se, joka tuo helposti asiat toisten tietoisuuteen, Välitalo jatkaa. (lähde)


  • Jopa 30-60 prosenttia naimisissa olevista henkilöistä pettää kumppaniaan suhteen jossain vaiheessa. Useimmiten uskottomuus ei edes tule suhteessa ilmi.
  • Yleensä arvellaan, että omaa kumppaniaan petetään mielestään kauniimman tai komeamman henkilön kanssa. Näin asia ei välttämättä kuitenkaan ole. Erään kyselyn mukaan 90 prosenttia pettäneistä arvioi henkilön olevan kumppaniaan rumempi.
  • Tilastojen mukaan kumppania petetään useimmiten työkaverin kanssa. Tämä johtuu muun muassa siitä, että vietämme työpaikalla todella paljon aikaa.
  • Eräiden tutkimusten mukaan jopa onnellisessa parisuhteessa olevat henkilöt saattavat pettää kumppaniaan. 56 prosenttia pettäneistä miehistä kertoivat olevansa tyytyväisiä avioliittoonsa. 34 prosenttia pettäneistä naisista kertoivat olevansa tyytyväisiä avioliittoonsa.
  • Pettäminen on yksi avioeron yleisimmästä syistä. 19 prosenttia petetyksi tulleista henkilöistä jättivät kumppaninsa heti tiedon saatuaan. 22 prosenttia jättivät kumppaninsa pettämisen jälkeen vasta myöhemmin huomatessaan, että suhde ei pääse uskottomuuden yli. (lähde)


  • Pettämisen taustalla vaikuttavat usein myös seksin ulkopuoliset syyt. Noin 92 prosenttia uskottomista miehistä kertoi pettämisen liittyvän henkisten tarpeiden tyydyttämiseen. Miehet kokivat muun muassa, ettei heidän puolisonsa arvostanut heitä tarpeeksi, minkä lisäksi he eivät tunteneet riittävää yhteyttä kumppaniinsa.
  • Avioliittoneuvoja Gary Neumanin tutkimusten mukaan noin 55 prosenttia miehistä joko kielsi pettämisen selkeiden todisteiden valossakin tai he pitivät pettämisen salassa vaimoiltaan. (lähde)

Millaisia tuntemuksia aihe sinussa herättää? Pitäisikö pettämisestä puhua avoimemmin vai
tuntuuko se sinusta tarpeettomalta tai jopa vastenmieliseltä? 


XoXo,

Susanna Maria